ΑΠΟΨΕΙΣ

Επιθετική επαιτεία

 28/06/2022 08:00

Τι καταλαβαίνετε οι εξ υμών κανονικοί άνθρωποι όταν ακούτε «μέχρι 600 ευρώ»; Μέχρι 600 ευρώ! Άλλη ερμηνεία δεν υπάρχει. Εάν καταλαβαίνεις κάτι διαφορετικό, είτε έχεις δείκτη νοημοσύνης ≤30, οπότε οι δικοί σου πρέπει να φροντίσουν να τεθείς σε καθεστώς πλήρους στερητικής δικαστικής συμπαραστάσεως, είτε κάποιος σου δίνει γραμμή να γράφεις ανοησίες και εσύ δεν έχεις αντίρρηση.

Και επειδή αμφότερα τα είδη ευδοκιμούν στα social media, το Διαδίκτυο πλημμύρισε από «οργισμένους» τύπους που διαμαρτύρονται επειδή θα πάρουν «μόνο» είκοσι, πενήντα, εκατό ευρώ ως επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος και όχι εξακόσια μπραφ, όπως περίμεναν. Νοημοσύνη κάτω από την βάση ή κομματικός σταχανοβισμός, αμφότεροι προσφέρουν υπηρεσίες στην προσπάθεια να αναβιώσει το κίνημα των «Αγανακτισμένων». Μην κοιμάστε ήσυχοι ότι η ελληνική κοινωνία έπαθε και έμαθε. Δεν έμαθε! Είναι πιο ευάλωτη στην δημαγωγία παρά ποτέ. Οι παππούδες μας που είχαν ζήσει προσφυγιά, οι πατεράδες μας που έζησαν πολέμους και καταστροφές δεν διανοήθηκαν να ζητήσουν «επίδομα θέρμανσης». Πορεύονταν με την αξιοπρέπειά τους. Οι γενιές που μεγάλωσαν μέσα στα πούπουλα της Μεταπολίτευσης, όχι μόνο θεωρούν αυτονόητο το επίδομα θέρμανσης αλλά απαιτούν και επίδομα βενζίνης. Η επιθετική επαιτεία σε όλο το μεγαλείο της.

Κάναμε ένα βήμα μπροστά και επιστρέφουμε εκεί όπου βρισκόμασταν πριν δέκα - δώδεκα χρόνια. Το πρωί τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και πρωτοσέλιδα εφημερίδων διεκτραγωδούν τα «βάσανα του λαού». Και το μεσημέρι βγαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και εξαγγέλλει ακόμη ένα επίδομα. Είδαμε και πάθαμε να σκεφτούμε μήπως τα λεφτά δεν πέφτουν από τον ουρανό. Χαλάσαμε καρδιές με φίλους φωνάζοντας ότι οι παροχές είτε είναι δανεικά που θα πληρώσουν φουσκωμένα οι επόμενες γενιές είτε βγαίνουν από τις τσέπες των φορολογουμένων -πάντως κανείς δεν μας τα χαρίζει. Και τώρα έρχεται η κυβέρνηση και μας αδειάζει θεαματικά. Είδατε κορόιδα της κοινής λογικής ότι εάν θέλουν βρίσκουν χρήματα; Έχετε δίκιο παιδιά! Καλά μας τα λέγατε…

Η κυβέρνηση έχει στερήσει κάθε επιχείρημα από τους υπερασπιστές της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Υποχωρεί μπροστά στην δύναμη της δημαγωγίας, κρυπτόμενη πίσω από τις πλατφόρμες του Πιερακάκη. Εμφανίζει ως μεταρρύθμιση την ψηφιοποίηση του Δημοσίου και συγχρόνως μοιράζει το δημόσιο χρήμα με την σκέψη στις εκλογές. Αποκλείεται να μην αντιλαμβάνεται ότι το θηρίο του επιδοματισμού δεν χορταίνει ποτέ. Το έλεγε και προεκλογικώς. Αλλά προφανώς, ανάμεσα στην εμπέδωση του κεκτημένου της οικονομικής λογικής και στην εκλογική πελατεία, επέλεξε την εκλογική πελατεία. Και έτσι, κατεβαίνει να παίξει στο χωμάτινο γήπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, με κανόνες κλοτσοπατινάδας. Χαμένη θα βγει γιατί αυτό το παιχνίδι ο αντίπαλός της το γνωρίζει καλύτερα.

Και τέλος πάντων, εάν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει ή χάσει τις εκλογές, αυτό αφορά στα στελέχη και στους ψηφοφόρους της. Αλλά η ζημία θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Όχι μόνο επειδή η επιδοματική πολιτική σε μία χώρα με κολοσσιαίο ποσοστό φοροδιαφυγής σημαίνει ότι τα χρήματα πηγαίνουν στον γάμο του Καραγκιόζη. Ακόμη περισσότερο, επειδή χάνεται η ευκαιρία να προκύψει ένα διαφορετικό εφαρμοσμένο παράδειγμα που θα πει στον κόσμο ότι υποχρέωση του Κράτους είναι να προστατεύει εκείνους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η βενζίνη για το εξοχικό στη Χαλκιδική είναι δική τους δουλειά.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26.06.2022

Δημοφιλείς Απόψεις