ΑΠΟΨΕΙΣ

Η διοίκηση στα χρόνια του COVID

 09/02/2021 17:00

Η εποχή είναι δύσκολη για μεγάλα λόγια. Και για φτηνή αντιπολίτευση. Στην ουσία όμως της εφαρμογής της πολιτικής θα κριθούμε όλοι από το ρόλο που έχουμε αναλάβει. Οι διοικήσεις για τον τρόπο άσκησης της εξουσίας και εμείς από τη συνέπεια στα λόγια μας και την ουσιαστική κριτική.

Πάμε στα νούμερα λοιπόν.

Πριν από ένα σχεδόν χρόνο, στην πρώτη τρέλα, όταν τα media καλλιεργούσαν «στρατηγούς» στην κοινή γνώμη, λίγοι σκέφτηκαν ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας (που δεν ξέραμε πόσο θα διαρκέσει) δεν είναι εφικτό να γίνει με κλειστή όλη την οικονομία για το ίδιο χρονικό διάστημα. Ήδη τα οικονομικά μεγέθη είναι δυσανάλογα. Οι ειδικοί ήταν ξεκάθαροι: το δημόσιο χρέος βρίσκεται στο 200%, η ύφεση στην Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο του 2020 ήταν η τρίτη μεγαλύτερη της Ευρώπης, αγγίζοντας το 10% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του του 2019 και ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2021 προβλέπεται νέα ύφεση, τουλάχιστον κατά 10% επίσης. Τα δε σημάδια ανάκαμψης το «καλό» τρίτο τρίμηνο του 2020 ήταν ισχνά. Τα ισχνότερα στην Ευρώπη. Αυτές είναι οι αλήθειες.

Γράφει ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Χριστοδουλάκης, «το πιο εντυπωσιακό και ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η πανδημία θα οδηγήσει σε μείωση του βιοτικού επιπέδου στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, υπερβαίνοντας την αναλογία πλήγματος από οποιαδήποτε άλλη κρίση ή κατάρρευση του 20ού αιώνα. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εκτιμάται ότι θα πληγεί το 94% των χωρών, μια αναλογία αισθητά υψηλότερη από όσες χώρες επλήγησαν κατά το Κραχ του 1929 ή ακόμη και τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους». Σε αυτή την κρίση θα ξεχωρίσουν οι χώρες που οι πολιτικοί τους είναι doers και όχι πολιτικάντηδες.

Και αν αυτά είναι απρόσωποι αριθμοί. Δείτε και τα πρόσωπα: Ένα πολύ δυνατό παράδειγμα είναι από τον κλάδο που μας τρέφει όλους, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Έναν κλάδο που έχει εξαφανισθεί μέσα στην πανδημία. Από το greek dream του master chef και των ακριβοπληρωμένων εκπομπών στον αποδιοπομπαίο τράγο της εστίασης.

Το 2021 ο τουρισμός που σχετίζεται άμεσα με την εστίαση αναμένεται ότι θα ανακάμψει. Θα ανακάμψει όμως σε βαθμό που να καλύψει τη χασούρα όλης αυτής της περιόδου; Σε καμία περίπτωση. Είναι αναμενόμενο λοιπόν τα αιτήματα για ενισχύσεις και αποζημιώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό να αυξηθούν πέραν κάθε προσδοκίας. Επειδή θα αφορούν πολύ μεγάλους αριθμούς αιτουμένων, οι πολιτικές πιέσεις για άμεσες αποζημιώσεις θα ενταθούν. Υπάρχει πλάνο; Μέχρι στιγμής κυριαρχεί το βλέποντας και κάνοντας.

Γι’ αυτούς τους λόγους χρειάζεται μία ολοκληρωμένη στρατηγική για τον τουρισμό που θα περιλαμβάνει το ξενοδοχειακό κλάδο αλλά και την εστίαση. Αυτό έπρεπε να έχει γίνει χθες όχι αύριο. Εμείς, ο οργανωμένος κλάδος της εστίασης την έχουμε. Θα ερωτηθούμε ποτέ; Μάλλον όχι.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 7 Φεβρουαρίουτ 2021

Δημοφιλείς Απόψεις