ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Θεσσαλονίκη, πολύφερνη νύφη

 02/08/2022 17:43

Η Θεσσαλονίκη αλλάζει όψη. Δεν είναι ένα κλισέ, είναι η πραγματικότητα. Βουλιάζει από τουρίστες, αυτό μπορεί να το καταλάβει κάποιος περπατώντας στο κέντρο της πόλης ή βλέποντας την ουρά που σχηματίζεται πρωί-πρωί έξω από τον Λευκό Πύργο και τα μουσεία. Έτσι δημιουργούνται μικρές ή μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, οι περισσότερες στο κέντρο της πόλης. Παράλληλα η Θεσσαλονίκη προτιμάται, μετά από πολλές δεκαετίες, από πολυεθνικούς κολοσσούς για να δημιουργήσουν κλάδους, επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια για τα δεδομένα της πόλης. Η Pfizer επενδύει περίπου 125 εκατομμύρια ευρώ, η Deutsche Telekom δημιουργεί κέντρο πληροφορικής, η Cisco βρίσκεται στην πόλη μας από το 2020 με διεθνές κέντρο ψηφιακού μετασχηματισμού. Και έπεται συνέχεια με τα κινηματογραφικά στούντιο.

Στη δυτική Θεσσαλονίκη, μία δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή, βρίσκεται σε εξέλιξη μία μεγάλη παρέμβαση με τη μετατροπή του στρατοπέδου Παύλο Μελά, σε ένα μεγάλο, καλαίσθητο πάρκο που θα αλλάξει την όψη όλων των όμορων δήμων. Στη δυτική Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε εξέλιξη η εκμετάλλευση του εργοστασιακού συγκροτήματος Φιξ που πέρασε σε χέρια επενδυτικού ομίλου real estate. Ενώ η ίδια περιοχή ετοιμάζεται να υποδεχτεί –παρ’ όλες τις καθυστερήσεις-το Μουσείο Ολοκαυτώματος.

Στο κέντρο της πόλης μας θα ανοίξει μέσα στο φθινόπωρο τις πύλες της η εμβληματική αγορά Μοδιάνο, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την ανάπλαση της Πλατείας Αριστοτέλους, για την επέκταση με ξυλοκατασκευή της παλιάς παραλίας, ενώ απ’ ό,τι βλέπω ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ήδη προχωρήσει σε αναπλάσεις συγκεκριμένων περιοχών, όπως η πλατεία Ναυαρίνου, και σε ασφαλτοστρώσεις. Όπως πληροφορήθηκα σε καλό δρόμο βρίσκεται, μετά από 30 ολόκληρα χρόνια, η αναδιαμόρφωση της Πλατείας Διοικητηρίου, μιας περιοχής που ανέδειξε φυσιογνωμίες της πόλης μας.

Με μεγάλη προσοχή οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να αναπλάσουν τον χώρο της ΔΕΘ. Δε γνωρίζω αν υπάρχει ακόμα το σχέδιο για ένα οκταόροφο ξενοδοχείο. Πάντως εκτιμώ πως ο χώρος και η πόλη δεν το έχουν ανάγκη. Έχουν όμως ανάγκη μερικά περίπτερα που θυμίζουν το ένδοξο παρελθόν της ΔΕΘ και αποτυπώνουν και τις αρχιτεκτονικές τάσεις εκείνης της εποχής.

Στην ανατολική Θεσσαλονίκη τρέχει το πλάνο για την εκμετάλλευση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων κεραμουργείου, ενώ φαίνεται πως κάτι κινείται τώρα τελευταία και για το βιομηχανικό συγκρότημα Αλλατίνι. Τα προβλήματα για την εκμετάλλευσή του είναι πολλά και γνωστά από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, όμως ένας σημαντικός επενδυτής έχει πάρει θέση στο μετοχικό σχήμα της εταιρείας. Για το γήπεδο του ΠΑΟΚ είναι πρόωρη η οποιαδήποτε αναφορά, όπως και για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της ανατολικής Θεσσαλονίκης, καθώς και για την αξιοποίηση του κυβερνείου. Υπάρχουν πολλές αντιστάσεις.

Άφησα τελευταίο το Μετρό. Δεν ξέρω αν θα πρέπει να χαιρόμαστε γιατί μια διαδρομή περίπου δέκα χιλιομέτρων έκανε δεκαεπτά χρόνια για να αποπερατωθεί. Επίσης δεν γνωρίζω αν έχει γίνει ο προγραμματισμός για τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ σε σχέση με τη λειτουργία του Μετρό.

Η πόλη μας έχει να δει μεγάλα έργα από τη δεκαετία του 1990 όταν είχαμε την ανάπλαση των κάτω Λαδάδικων, τα έργα της Πολιτιστικής πρωτεύουσας, που δεν ήταν λίγα, και βέβαια την ανάπλαση της νέας παραλίας, ένα έργο που τόσο αγαπήσαμε. Φαίνεται πως μέχρι το 2025 θα ζούμε σε μια άλλη, πολύ καλύτερη πόλη. Αισιοδοξούμε!

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 31.07.2022

Δημοφιλείς Απόψεις