Λόγια του Βαρδάρη

 • Ιστορίες για… βορείους #επέτεΙΟΣ
  12/10/2021 11:33

  Ιστορίες για… βορείους #επέτεΙΟΣ

  Ένας χρόνος συμπληρώνεται από το 2ο κύμα COVID-19, γνωστότερο και ως «το λάθος της Θεσσαλονίκης» για το οποίο ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το μη «κλείσιμο» της πόλης, ενόψει εορταστικών εκδηλώσεων της 26ης και της 28ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, όπως είχε αποκαλύψει η στήλη τέτοιες ημέρες πέρυσι -με υπουργό Υγείας τον Β. Κικίλια και αν. υπουργό τον Β. Κοντοζαμάνη- υπήρξαν εισηγήσεις από εκπροσώπους των υγειονομικών αρχών της Βορείου Ελλάδος για «mini lockdown» αυτής της εορταστικής -με ή χωρίς εισαγωγικά- εβδομάδας.

  Σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες μας, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν στη συνέχεια, τόσο από το Μαξίμου όσο και από την ίδια την πραγματικότητα, επιτελικά στελέχη του ΕΣΥ στη Β. Ελλάδα είχαν «δει» την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων καταμετρώντας καθημερινά τις εισαγωγές στις εφημερίες. Όμως, όπως αποδείχθηκε αυτές οι «φωνές» δεν ήταν εύκολο να «φθάσουν» στα κέντρα αποφάσεων της Αθήνας αφού δεν υπήρχε παρόμοια εισήγηση των τοπικών αρχών, όπως είχε τονίσει στη βουλή ο κ. Μητσοτάκης. Όλοι θυμούνται, ότι αμέσως μετά υπήρξε αντιπαράθεση για το ποιοι «φώναξαν» και ποιοι «σιώπησαν» για οικονομικούς, κοινωνικούς ή άλλους λόγους.

  Κι αν ο μακάβριος απολογισμός των δύο ετών πανδημίας στη χώρα έχει περισσότερο… Θεσσαλονίκη, οφείλουμε να δούμε και άλλα «ευρήματα» ώστε να «ιχνηλατηθούν» και να περιοριστούν και να μην υπάρχει… διασπορά σε λάθη και συγγνώμες. Όπως λέει στη στήλη ο παθολόγος και ερευνητής επιδημιών Γιώργος Παππάς, ο οποίος κρατάει «ημερολόγιο κορονοϊού» από την αρχή του 2020 ως σήμερα «…υποτιμήσαμε τον ιό, υπερτιμήσαμε την ικανότητα μας, δεν κάναμε -κατά κανόνα- σωστές μελέτες αφού εμμονικά επιστήμονες παρήγαγαν δεκάδες χιλιάδες αμφίβολου στατιστικού μεγέθους και σημασίας τονίζοντας τα ‘εγώ’ τους. Την ίδια ώρα δεν αξιοποιήσαμε την ευκαιρία διάδοσης της ‘εγγραματοσύνης’ για την επιστήμη. Ανεχτήκαμε την παραπληροφόρηση και τη διαστρέβλωση αριθμών, γεγονότων και δημοσιεύσεων ενώ δεν καταστήσαμε σαφές ότι δεν είναι όλες οι απόψεις ίδιες, ακόμη κι αν την επιστήμη την εκπροσωπούν μερικές φορές… ημιδιαβασμένοι αμετροεπείς».

  Ο κ. Παπάς εκτιμά επίσης ότι «δεν αξιοποιήσαμε το καλοκαίρι του 2020, λες και είχαμε σίγουρη την… εξαφάνιση του ιού, αλλά δεν αξιοποιήσαμε ούτε το καλοκαίρι του 2021, λες και δεν ξέραμε τι ενδέχεται να μας περιμένει το φθινόπωρο. ‘Ποδοσφαιροποιήσαμε’ τα πάντα, εδώ και σε άλλες χώρες, ώστε να εκμεταλλευτούμε την πανδημική κρίση ψηφοθηρικά. Η αντιμετώπιση όμως μιας πανδημίας δεν έχει κομματικό πρόσημο. Από την μια, αφ’ υψηλού διαχείριση, π.χ. εμείς φέραμε εμβόλια, κάναμε και επιτυχημένη διανομή και από την άλλη τα ‘ναι, μεν, αλλά...’ σε όσους παρασύρθηκαν από υπόγειες αντιεμβολιαστικές προπαγάνδες. Ο γιατρός και ερευνητής για την παρούσα κατάσταση επισημαίνει ότι σήμερα «οι ανεμβολίαστοι ας αναλογιστούν, ποιους ακούν και ποιους εμπιστεύονται, πόσο αληθινή είναι η πληροφορία που λαμβάνουν και τι κρύβεται πίσω από αυτή. Αλλά (δυστυχώς) δεν μαθαίνουμε, σε επίπεδο μικρών κοινωνιών, σε επίπεδο χωρών, σε επίπεδο ανθρωπότητας. Έτσι η επόμενη πανδημία αδημονεί να δοκιμάσει το μέγεθος της απρονοησίας μας…».

  Βέβαια «κοντά στα λάθη έχουν γίνει άλλα τόσα ή και περισσότερα σωστά», όπως υποστηρίζουν γιατροί και νοσηλευτές της πρώτης γραμμής. «Ένα από τα τελευταία και καλά είναι οι κινητές μονάδες εμβολιασμού που κάλλιστα θα μπορούσαν να παραμείνουν και να… μετατραπούν ως μονάδες ιατρικής κάλυψης ΠΦΥ περιοχών και δρόμων της ακριτικής Ελλάδας». Αν δοθεί βάρος στην πρόληψη και στην ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας, που δεν είναι μόνο δουλειά ενός μόνο υπουργείου, τα ΤΕΠ των νοσοκομείων δεν θα κατακλύζονται κάθε φορά από περιστατικά νομών της Μακεδονίας και της Θράκης και ενίοτε και της Θεσσαλίας.

  Σε κάθε περίπτωση η ιστορία, από το δεύτερο κύμα και μετά, θα καταγράψει κι άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Π.χ. ότι εντατικολόγοι της Κεντρικής Μακεδονίας λόγω εμπειρίας από το θανάσιμο 2ο κύμα «έβαλαν πλάτη» στην αντιμετώπιση του 3ου κύματος ανοίγοντας και λειτουργώντας σε χρόνο ρεκόρ ΜΕΘ και ΜΑΦ COVID-19 στα νοσοκομεία της Αττικής. Κι έτσι θα πρέπει να γίνεται. Από τα λάθη όχι μόνο να παθαίνουμε αλλά και να μαθαίνουμε…

  Μελ. Καρ.

  *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10 Οκτωβρίου 2021


Δείτε ακόμα