ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Άντι Γκαρσία, η χαιρεκακία, τα σουτζουκάκια και η Τουρκία

 07/12/2021 17:00

Μία μεγάλη αναταραχή φαίνεται να απασχολεί τις τελευταίες εβδομάδες την γειτονική Τουρκία, όπου το νόμισμα, η τουρκική λίρα, έχασε ένα μεγάλο μέρος της αξίας της έναντι των ξένων νομισμάτων.

Και επειδή η Τουρκία είναι δίπλα μας και η σχέση μας μαζί της είναι καθοριστική για την καθημερινότητα μας, είχε ενδιαφέρον το ότι τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, κάλυψαν το γεγονός με μια διάχυτη απλοϊκή και επιφανειακή χαιρεκακία. Το να είσαι χαιρέκακος, δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα, αλλά δίνει ελάχιστες εγγυήσεις σοβαρότητας.

Στον Νονό, ο κινηματογραφικός εγγονός του οποίου, Αντί Γκαρσία, την προηγούμενη εβδομάδα έφαγε σουτζουκάκια στη Θεσσαλονίκη, ο 47χρονος Μάρλον Μπράντο, ως αποσυρμένος πια επικεφαλής μιας ιταλικής οικογένειας της νεουρκέζικης μαφίας, συμβούλευε τον γιο του και διάδοχο του, να μην μισεί τους εχθρούς του, γιατί το μίσος μπορεί να του θολώσει το μυαλό και να μην πάρει σωστές αποφάσεις.

Και επειδή σε κανέναν δεν μπορεί να απαγορευθεί να μισεί τον Ερντογάν, θα ήταν καλύτερα, η ελληνική κοινή γνώμη να μάθει να αξιολογεί αποφάσεις χωρίς να μισεί.

Διότι όντως είναι σαγηνευτικό το σενάριο της πλήρους αποτυχίας κάποιου ο οποίος μπαίνει μέρα παρά μέρα στο σπίτι μας με προκλητικές δηλώσεις και άλλα παρόμοια, αλλά πρέπει να είναι έτσι. Δηλαδή η αποτυχία πρέπει να είναι ευδιάκριτη, αλλιώς είναι ευσεβής πόθος.

Επειδή όμως πρόκειται για τον Ερντογάν, θα έλεγα, ότι ακόμη περισσότερο χρειάζεται περισσότερος σεβασμός στις πολιτικές ικανότητες ενός ανθρώπου, ο οποίος δεν αποθαρρύνθηκε ούτε από τη φυλακή στον δρόμο του για την εξουσία, το Ύπατο πολιτικό αξίωμα της οποίας στη γειτονική χώρα, διαχειρίζεται ούτε λίγο, ούτε πολύ δύο δεκαετίες.

Γι’ αυτό πέρα από τις εύκολες ερμηνείες, καλό θα ήταν να εξεταστεί σε βάθος και το ενδεχόμενο αυτά τα οποία γίνονται στη γείτονα να είναι μέρος ενός σχεδίου.

Δεν είναι υποχρεωτικό το σχέδιο να δώσει αποτελέσματα. Μπορεί και να αποτύχει, μπορεί και να μην βγει. Είναι προτιμότερο να διαπιστώσεις ότι υπήρχε ένα σχέδιο που δεν βγήκε, παρά να διαπιστώσεις ότι δεν είχες πάρει μυρωδιά ένα σχέδιο που βγήκε.

Το διαπίστωσε και ο Άντι Γκαρσία όταν αδιαφόρησε για τη συμβουλή του γιου του Νονού και θείου του, ότι οι εχθροί του, θα τον πονέσουν σε ό,τι αγαπάει.

Και εκεί τον πόνεσαν! Δυστυχώς, δεν ήταν τα θεσσαλονικιώτικα σουτζουκάκια, αλλά κόρη του θείου του και ξαδέλφη του.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 5 Δεκεμβρίου 2021

Δημοφιλείς Απόψεις