Λόγια του Βαρδάρη

 • Ο δήμος όπου το νερό ήταν τζάμπα, ο large Μίμης και οι εκλογές
  24/09/2022 13:35

  Ο δήμος όπου το νερό ήταν τζάμπα, ο large Μίμης και οι εκλογές

  Ο δήμος Δέλτα, στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, διατηρούσε επί σειρά ετών μια πανελλήνια πρωτιά. Ήταν ο δήμος με τα υψηλότερα χρέη προς την εταιρεία ύδρευσης, εν προκειμένω, προς την ΕΥΑΘ από την οποία υδροδοτείται ένα σημαντικό κομμάτι του δήμου. Τα χρέη της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης του εν λόγω δήμου είχαν φτάσει κάποια στιγμή, μαζί με τις προσαυξήσεις, στα 14 εκατ. ευρώ. Ο λόγος που δημιουργήθηκε αυτό το χρέος είναι ότι οι κάτοικοι και συγκεκριμένα, όσοι κατοικούν στον πρώην δήμο Εχεδώρου, δηλαδή, σε Καλοχώρι, Σίνδο, Διαβατά, Μαγνησία, που αποτελούν το 65% των κατοίκων του σημερινού δήμου Δέλτα, δεν είχαν πληρώσει ποτέ νερό. Και δεν είχαν πληρώσει γιατί καμία δημοτική αρχή δεν τους είχε στείλει ποτέ λογαριασμό! Έτσι τους είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το νερό είναι τζάμπα.

  Κάποια στιγμή, γύρω στο 2011-12, όταν η τρόικα (αργότερα, θεσμοί) απαίτησε να εξοφληθούν τα χρέη του Δημοσίου και των δήμων προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, έγινε ένα πρώτο κούρεμα των χρεών του δήμου Δέλτα και για το υπόλοιπο, περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, έγινε ρύθμιση προκειμένου να εξοφληθεί σε δόσεις. Αρχικά είχαν πληρωθεί μια δυο δόσεις, αλλά στη συνέχεια από το 2013 ως και το 2018 δεν πληρώθηκε ούτε ευρώ. Και δεν πληρώθηκε ευρώ όχι μόνο για το ρυθμισμένο χρέος, αλλά ούτε για τις τρέχουσες καταναλώσεις. Βλέπετε, η προηγούμενη διοίκηση του Μίμη Φωτόπουλου δεν είχε εκδώσει ποτέ λογαριασμό ώστε να πληρώσουν οι καταναλωτές και όλα κυλούσαν όμορφα και ωραία. Ώσπου, το 2018, η ΕΥΑΘ κατέθεσε αγωγή κατά της ΔΕΥΑΔ απαιτώντας την εξόφληση των χρεών τα οποία είχαν φτάσει αισίως κοντά στα 11 εκατ. ευρώ!

  Κατόπιν αυτού και υπό την απειλή των ποινικών κυρώσεων ο... large Μίμης αναγκάστηκε να εκδώσει λογαριασμούς και μάλιστα για διάστημα πενταετίας. Όπως καταλαβαίνετε, οι κάτοικοι των τεσσάρων κοινοτήτων που έως τότε πίστευαν πως το νερό είναι δωρεάν, όταν πήραν στα χέρια τους τους λογαριασμούς υπέστησαν απανωτά εμφράγματα. Υπήρχαν νοικοκυριά που καλούνταν να πληρώσουν χίλια και πλέον ευρώ, καταστήματα ψυχαγωγίας με λογαριασμό άνω των πέντε χιλιάδων κ.ο.κ. Εκόντες άκοντες οι κάτοικοι προχώρησαν σε ρυθμίσεις για την αποπληρωμή του λογαριασμού τους προς την ΕΥΑΘ, ενώ όσον αφορά τον... άλλο λογαριασμό, προς τον Φωτόπουλο, αυτόν του τον εξόφλησαν μια και καλή στις εκλογές του 2019 όπου ο Μίμης μαυρίστηκε πανηγυρικώς.

  Μ' αυτά και μ' αυτά τα χρέη του δήμου Δέλτα προς την ΕΥΑΘ είχαν φτάσει, μαζί με τις προσαυξήσεις στα 14 εκατ. ευρώ. Αυτήν την υπέρογκη οφειλή παρέλαβε η διοίκηση του Γιάννη Ιωαννίδη η οποία μέσα από διαπραγματεύσεις με την ΕΥΑΘ, κούρεμα μέρους του χρέους και δικαστικές αποφάσεις, έφτασε το χρέος αυτό κοντά στα 4 εκατ., για τα οποία έγινε ρύθμιση και θα αποπληρωθεί σε δόσεις, συν μια οφειλή 1,8 εκατ. ευρώ που αφορά τον οικισμό Ρομά Αγία Σοφία.

  Τώρα μαθαίνω ότι ο Μίμης το σκέφτεται, λέει, εάν θα είναι ξανά υποψήφιος στις εκλογές του 2023. Λογικό το βρίσκω. Στη θέση κι εγώ θα το σκεφτόμουν, όχι μία, αλλά δυο και τρεις φορές, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι εκείνοι οι λογαριασμοί που είχε στείλει το 2018, ακόμη δεν έχουν εξοφληθεί πλήρως. Φαντάζομαι το ίδιο ισχύει και για τον... πολιτικό λογαριασμό.